'Sancties energielabel maakt woning onverkoopbaar'

Dinsdag 02 augustus 2011 om 12:26

Vereniging Eigen Huis vindt de sancties voor het niet hebben van een energielabel bij verkoop of verhuur van een woning buitenproportioneel.
Bewustwording ten aanzien van de energiezuinigheid van de woning is heel goed, maar een woning zonder energielabel onverkoopbaar maken gaat veel te ver en kan een hele verhuisketen verstoren, stelt de vereniging.
Begin 2013 dient Nederland op grond van Europese Richtlijnen sancties in te stellen als een woning bij verkoop of verhuur geen energielabel heeft. Kan een eigenaar niet kan voldoen aan de labelplicht, dan kan de verkoop niet doorgaan. Het kabinet wil dit plan volgend jaar juli invoeren.
Vereniging Eigen Huis vindt deze sanctie buitensporig, niet in verhouding met de ernst van het feit en bovendien gevaarlijk, aangezien zij een hele verhuisketen kan onderbreken. Zij pleit voor een ‘basislabel’ als alternatief “waarbij alle woningen op basis van standaardkenmerken zoals bouwjaar, een minimaal energielabel ontvangen.”
“Naar aanleiding daarvan zou sanctioneren zelfs overbodig worden. Dit voorstel is door de minister Donner blijkbaar genegeerd en bijna ongemerkt voert hij zijn sanctioneringsplannen gewoon door, die inmiddels bij de Raad van State liggen.”
Bron: Trouw

Terug naar overzicht |Naar boven

Volg ons op Social Media