Woningmarkt nog lang niet terug op oude niveau

Woensdag 03 augustus 2011 om 10:07

De huizenverkoop zit in de lift. In juli werden 15 procent meer huizen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. 11.500 huizen dit jaar tegen 10.000 vorig jaar juli.
Daarmee lijkt de negatieve spiraal doorbroken, stelt de NVM, met dank aan de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent per 15 juni. Maar volgens Marc Francke, hoogleraar waardebepaling aan de Universiteit van Amsterdam, moeten we niet te vroeg juichen.
Zijn de problemen op de woningmarkt nu opgelost?
“Dat lijkt me een te snelle conclusie. De woningmarkt lag echt op zijn gat. Vergeleken met drie jaar is de markt met wel 30 tot 40 procent verslechterd. Dat er nu 15 procent meer woningen verkocht zijn, geeft aan dat er wel meer vertouwen is. Maar we zijn nog lang niet terug op het oude niveau.”
Wat moet er dan gebeuren om de woningmarkt weer helemaal gezond te maken?
“Ik hoop dat de beleidsmakers met een structurele oplossing komen. Zo moet de overdrachtsbelasting geleidelijk helemaal afgeschaft worden. En ook de hypotheekrenteaftrek moet geleidelijk beperkt worden. De huurmarkt moet daar ook bij betrokken worden.”
Gaat dit kabinet nog met zo’n structurele oplossing komen?
“Niets is onmogelijk, maar ik acht dat erg onwaarschijnlijk.”
Is het nu dan hét moment om een nieuw huis te kopen?
“Het is absoluut een kopersmarkt. Er is veel aanbod, dus je kunt goed onderhandelen. Nadeel is dat banken strengere eisen hanteren bij het verstrekken van een hypotheek. Maar als de financiering rond komt, is het zeker een goed moment om een huis te kopen. "
Dus verkopers hebben minder baat bij de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting?
“Dat is niet helemaal zo. Op het moment dat er 4 procent meer te besteden is, kunnen verkopers iets meer vragen voor hun woning. De winst wordt verdeeld tussen koper en verkoper.”
Bron: Trouw

Terug naar overzicht |Naar boven

Volg ons op Social Media