VEH niet blij met nieuwe hypotheekregels

Dinsdag 02 augustus 2011 om 10:10

AMERSFOORT – De Vereniging Eigen Huis (VEH) is er niet blij mee dat de geldverstrekkers vanaf maandag de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) hanteren bij het afsluiten van hypotheken die onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) vallen.
Alleen Aegon doet dat niet, aldus de consumentenvereniging maandag. Doordat de GHF bij de andere banken en verzekeraars wel leidend is, komen starters op de woningmarkt in de problemen, betoogt de vereniging. Onder de nieuwe regels is het te lenen bedrag namelijk begrensd op maximaal 106 procent van de koopprijs, terwijl dat bij de NHG volgens de VEH 108 procent is.
Normaliter is het overigens maximaal 110 procent van de woningwaarde bij gewone hypotheken en 112 procent bij de NHG, maar door de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent is dit percentage automatisch (tijdelijk) ook verlaagd.
Waarde
De VEH stelt dat kosten voor het opknappen van een huis onder de NHG helemaal mee geleend kunnen worden. ‘’Terwijl dat onder de nieuwe normen alleen mogelijk is voor het bedrag waarmee de woning in waarde toeneemt als gevolg van de werkzaamheden.’’
Bron: Nu.nl

Terug naar overzicht |Naar boven

Volg ons op Social Media