VVD: norm NHG-hypotheek niet aanpassen

Woensdag 03 augustus 2011 om 17:43

DEN HAAG -De VVD eist opheldering van minister Jan Kees de Jager (Financiƫn) over beperkingen die banken zouden opleggen bij het verstrekken van hypotheken onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Volgens de VVD zouden deze hypotheken buiten de strengere regels tegen overkreditering blijven, maar lijkt dat in de praktijk niet het geval.
Onder de nieuwe gedragscode wordt sinds begin deze week de hoogte van de hypotheek beperkt tot 106 procent van de waarde van de woning. De norm voor NHG-hypotheken lag echter op 108 procent. Dat moet zo blijven, vindt VVD-Tweede Kamerlid Matthijs Huizing.
“We vinden het niet juist dat banken de NHG-norm van 108 procent terzijde schuiven en voor deze woningen maximaal 106 procent financieren”, aldus Huizing. “Bij woningen onder de Nationale Hypotheek Garantie staat immers het Waarborgfonds garant voor de terugbetaling van het hypotheekbedrag aan de geldverstrekker.”
Volgens Huizing was het zo ook afgesproken tijdens een Kamerdebat in mei over de kwestie. “Tijdens dat debat was geen sprake van aanpassing van de NHG-norm naar 106 procent.” De kredietverstrekkers hebben volgens hem echter vlak voor de invoering van de gedragscode per 1 augustus plots wel de norm aangepast.
Bron: Telegraaf

Terug naar overzicht |Naar boven

Volg ons op Social Media