Nu een huis kopen. Goed idee of niet?

Vrijdag 05 augustus 2011 om 08:01

De regels om een hypotheek te krijgen zijn sinds 1 augustus strenger. Mensen die een huis willen kopen, kunnen daardoor minder lenen dan voorheen en moeten meer aflossen. Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe regels. En is het nu een goed moment om een huis te kopen?
 
Wat gaat er veranderen?
Vanaf heden moeten huizenkopers verplicht de helft van hun hypotheek aflossen, binnen dertig jaar. Alleen rente betalen, een volledig aflossingsvrije hypotheek dus, mag niet meer. Ook mogen huizenkopers nog maar 106 procent van de marktwaarde van de woning (inclusief overdrachtsbelasting van 2 procent) lenen, nu is dat nog 108 procent. De aanscherping van de regels is vastgelegd in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen uit 2006. Banken en verzekeraars zeggen deze nieuwe code strikt na te zullen leven. De ruimte voor hogere hypotheken bij uitzonderingsgevallen (bijvoorbeeld gunstig carrièreperspectief) wordt beperkt, maar blijft bestaan.
Waarom is dat nodig?
Breed leeft het idee dat huizenkopers zich te veel in de schulden steken. De totale hypotheekschuld in Nederland bedraagt circa 632 miljard euro, volgens De Nederlandsche Bank. De angst is dat huiseigenaren bij financiële problemen hun lasten niet meer kunnen opbrengen, of een restschuld houden na gedwongen verkoop tegen een lagere prijs. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleitte in 2009 voor afschaffing van tophypotheken (leningen hoger dan de waarde van de woning). In overleg met de AFM en de overheid kwamen banken en verzekeraars daarop met de huidige aanscherping van de gedragscode.
Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe maatregelen?
Voor bestaande hypotheken verandert er niets. Bij nieuwe hypotheken daalt de maximale hypotheeklening gemiddeld niet veel, al kan het in individuele gevallen tegenvallen. Wel zullen de maandlasten stijgen in vergelijking met aflossingsvrije hypotheken, omdat de helft van de lening moet worden afbetaald. Anderzijds: een koper kan iets minder lenen en heeft dus iets minder lasten.
Krijg je voor verbouwing nog hypotheek?
Ja, maar beperkt: alleen voor verbouwingen die bijdragen aan een waardeverhoging van het huis. Onder de oude hypotheekregels kon je een verbouwing nog volledig financieren. Nu verstrekken banken en verzekeraars geen hypotheek meer voor veel voorkomende verbouwingen als een luxe keuken of een mooie badkamer. Voor zulke „cosmetische veranderingen” moet je voortaan sparen of een gewone lening afsluiten. Let bij het laten maken van een bouwkundig rapport en een taxatie dus goed op welke verbouwingen als waardeverhogend gelden.
Nu huis kopen een goed plan?
Het is een goed moment. De huizenprijzen dalen, het aanbod is groot, en het kabinet heeft de overdrachtsbelasting, de eenmalige ‘verhuisbelasting’, tijdelijk verlaagd van 6 naar 2 procent van de koopsom. Als deze stimuleringsmaatregel voor de woningmarkt op 1 juli 2012 weer wordt teruggedraaid, wordt het kopen van een huis weer 4 procent duurder. Maar laat je niet gek maken. Koop een huis uitsluitend als je er minstens zeven tot tien jaar wilt wonen, adviseert de Vereniging Eigen Huis. Woordvoerder Hans André de la Porte. “Als je het na een paar jaar alweer verkoopt, lever je er financieel op in. De overdrachtsbelasting verdien je niet terug. En ook investeringen voor de nieuwe keuken of badkamer zie je niet meer terug.” Je verkoopt er een huis hoogstens iets sneller door.
Bron: nrcnext

Terug naar overzicht |Naar boven

Volg ons op Social Media