Terug val in de woning verkopen in 2015?

Maandag 16 februari 2015 om 09:38

De Rabobank voorziet in het eerste kwartaal van dit jaar een sterke terugval in de woningverkopen in Nederland. Het gaat, gecorrigeerd voor seizoenseffecten, om een daling van ruim 20% vergeleken met het laatste kwartaal vorig jaar.

Over de vooruitzichten van de woningmarkt voor heel 2015 is Rabobank wel positief gestemd, schrijft het economisch bureau van de bank in een donderdag verschenen rapport.
In de laatste maanden van vorig jaar was nog sprake van een ware ‘eindejaarsrally’, omdat mensen op de valreep wilden profiteren van een fiscaal voordeel dat nu niet meer geldt. Veel huishoudens wilden nog gebruik maken van de verruimde schenkingsvrijstelling. ,,Deze liep namelijk aan het eind van het jaar af en daarom hebben veel kopers hun aankoop naar voren gehaald.’’ Hierdoor zijn er dus minder huizenkopers in het eerste kwartaal van dit jaar.

Gematigd tempo
De economen van Rabobank gaan er van uit dat het ingezette herstel van de woningmarkt in de rest van 2015 wel weer terug te zien is, zij het met een iets gematigder tempo dan vorig jaar. Dit heeft onder meer te maken het hoge consumentenvertrouwen, de verder gedaalde hypotheekruimte en het algehele herstel van de economie.
De huizenprijzen stijgen in 2015 naar verwachting met gemiddeld 1 tot 3%. Het aantal verkochte woningen komt volgens Rabobank uit tussen de 150.000 en 170.000. Vorig jaar telde de bank nog 153.000 transacties. Dat waren er ruim 40 procent meer dan in 2013.
Rabobank is een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland.

Volg ons op Social Media