Het wordt makkelijker om energie te gaan opwekken

Woensdag 20 augustus 2014 om 09:25

Vanaf 2015 wordt de wetgeving omtrent lokale initiatieven versoepeld, zegt minister Kamp van Economische Zaken.

Bij wijze van experiment mogen lokale energieprojecten op bepaalde punten afwijken van de wet. De huidige wet- en regelgeving gaat nu alleen nog maar uit van grootschalige en centrale opwekking van energie. Vanaf 2015 gaat dit veranderen, dan wordt de wetgeving versoepeld voor tien kleine (tot maximaal 500 aansluitingen) en tien grote (tot maximaal 10 duizend aansluitingen) projecten. Op die manier wil de overheid de lokale opwekking van duurzame energie stimuleren.

Tarief mag zelf bepaald worden.
De beheerders van deze lokale energieprojecten krijgen dan vooral de ruimte om te experimenteren en hun eigen project naar eigen inzicht vorm te geven. Zo mogen ze zelf bepalen onder welke voorwaarden en tegen welke tarieven ze hun eigen opgewekte duurzame energie kunnen afnemen. Een voorbeeld kan zijn dat de beheerders beslissen om duurzame energie in kleinere eenheden af te rekenen, bijvoorbeeld per kwartier. De energie kan door dit dynamisch afrekenen goedkoop geleverd worden op het moment waarop de energie ook daadwerkelijk via zonnepanelen of een windmolen wordt opgewekt.

Over vier jaar worden de experimenten geƫvalueerd, wanneer ze succesvol zijn kunnen in de wet structurele aanpassingen plaatsvinden.

Volg ons op Social Media