Een nieuwe badkamer

Badkamer

Een badkamer is een investering die jaren mee moet gaan, oriƫnteer je daarom vooraf altijd goed zodat je weet wat je wilt en wat mogelijk is.

Het is belangrijk om eerst te weten hoeveel ruimte je hebt, voordat je een badkamer uit gaat zoeken.

Voorbereiding

Meten is de eerste stap naar een nieuwe badkamer, maak een nauwkeurige plattegrond van de bestaande ruimte. Let hierbij ook op schuine wanden, wanden die inspringen of nissen.
Teken in de plattegrond ook de ramen en deuren van de ruimte. Geef ook aan wat de draairichting van de deuren en ramen is, meet ook de afstand van de vloer tot de onderzijde van de raam. Geef bij de muren aan of het om een binnen of buitenmuur gaat.
Het is ook handig om de bestaande watervoorzieningen en afvoeren aan te geven.

Budget bepalen

Bepaal het budget voor je verbouwing. Bedenk hierbij dat het om een investering voor lange termijn gaat, investeer daarom in kwaliteit.
Om een goed budget te kunnen bepalen moet je ook rekening houden met de kosten voor tegels, kranen, accessoires, verwarming, verlichting en ventilatie. Vergeet ook vooral de installatiekosten niet mee te nemen in je berekening. Een goede regel is dat je voor de installatie van een badkamer rekening moet houden met een bedrag dat gelijk staat aan de producten die je koopt.
Als je wateraan- of afvoer moet verleggen, moet je dit ook opnemen in je berekening.

Inventariseren

Je hebt nu een plattegrond van de badkamer gemaakt en een budget vast gesteld. De volgende stap is het inventariseren van de producten die je in de badkamer wilt plaatsen.
Laat je gezinssituatie en levensfase een belangrijke rol spelen bij het inrichten van je nieuwe badkamer, kijk daarbij verder dan de dag van vandaag. Als je kinderen wilt zal je badkamer er bijvoorbeeld anders uit zien als wanneer je single bent. Heb je een dubbele wastafel nodig, of is een enkele ook genoeg?
Stel jezelf ook de vraag of je voorkeur bij baden of douchen ligt. Of is er misschien ruimte voor beiden? Misschien is een bad/douchecombinatie een optie? Bepaal aan de hand van je plattegrond of je hier ruimte voor hebt, denk er eventueel ook over na om je toilet weg te laten. Is dat handig of niet?

Een nieuwe badkamer uitzoeken

Als je naar een sanitairshowroom gaat, neem dan je plattegrond en wensenlijst mee. Stel alle vragen die in je opkomen zodat je later een goede keuze kunt maken. Overweeg ook een afspraak te maken met een adviseur om de ruimte bij je thuis te komen bekijken. Zo kan er uiteindelijk een passend ontwerp voor de badkamer gemaakt worden.

Badkamer 3d ontwerp maken

Er zijn een aantal handige tools op internet te vinden waarbij je zelf je badkamer in 3d kan ontwerpen. Kijk bijvoorbeeld op deze website:

  • baderie.nl

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media