Besparen op verlichting

Besparen

Iedere ruimte in huis heeft wel een of meerdere lampen. Sommige branden maar af en toe, anderen de hele dag. Al deze verlichting kost een hoop energie. Stel dat je één 60 Watt gloeilamp iedere dag vier uur minder laat branden, dan bespaar je hiermee 88 kWh/jaar, ongeveer €17,50. Hieronder enkele tips om te besparen op verlichting én de kosten.

  • Installeer een bewegingssensor

    of timer. Door een bewegingssensor of timer te installeren op plekken in huis waar je niet vaak komt, zorg je ervoor dat lampen niet onnodig aan zijn. Denk hierbij aan de tuin, kelder of gang.Ook is het natuurlijk handig om avond- en nachtverlichting te voorzien van een bewegingsmelder. Hierdoor gaat het licht alleen aan als er iemand in de buurt is. Denk b.v. aan de tuinverlichting, portiek, en straatverlichting.
  • De zon is een gratis bron van licht. Denk ook na over de indeling van bepaalde ruimtes. Je kunt een bureau beter bij een raam zetten om zo overdag veel buitenlicht te hebben. Hierdoor hoef je tijdens het werken geen extra verlichting te gebruiken.
  • Kies voor een lichte ruimte. Door muren, plafonds en vloeren een lichte kleur te geven, haal je meer uit het inkomende licht. De weerkaatsing zorgt ervoor dat je minder lampen aan hoeft te hebben.
  • Gebruik spaarlampen

    Een spaarlamp is relatief duur in aanschaf, maar gaat wel tien keer zo lang mee als een gloeilamp. plaats deze lampen op plaatsen waar het licht vaak aan is, zoals de woonkamer of keuken.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media