Besparen op water

Besparen

In Nederland komt ons drinkwater gewoon uit de kraan stromen. Toch verbruiken we ongemerkt onnodig veel drinkwater. Er zijn veel manieren om verantwoord met kraanwater om te gaan. Je kunt onderdelen voor kranen kopen die het verbruik kunnen halveren, denk hierbij aan perlators of doorstroombegrenzers, maar de meest efficiƫnte manier blijft toch de kraan dicht draaien op bepaalde momenten.
Doorstroombegrenzers of perlators
Een doorstroombegrenzer laat een bepaalde hoeveelheid water door, terwijl de waterdruk gelijk blijft. De pelator zorgt ervoor dat er lucht bij de waterstraal komt. Het voelt hierdoor aan alsof er een volwaardige straal uit de kraan komt, terwijl er in werkelijkheid minder water verbruikt wordt.
Lekkende kranen
Repareer lekkende kranen zo snel mogelijk. 10 Druppels water per minuut betekend als snel 5 liter water per dag.
Plaats een thermostaatkraan in bad en douche
Thermostaatkranen zijn relatief duur en worden vaak als luxe gezien. Toch kunnen ze je helpen de kosten te drukken. Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat je niet onnodig lang naar de juiste temperatuur van het water moet zoeken, waardoor je verspilling vermijd.
Waterbesparingsknop op het toilet
Met een waterbesparingsknop kun je zelf bepalen hoeveel water er bij het doortrekken gebruikt wordt. Zo gebruik je niet constant de 10 liter schoon drinkwater in de stortbak. Op deze manier kun je tot wel 8.000 liter water per jaar besparen.
Besproei de tuin ’s ochtends of ’s avonds
Om een tuin mooi groen te houden is het belangrijk dat er regelmatig water gesproeid wordt. Het tijdstip waarop dit gebeurt kan ervoor zorgen dat je water bespaart. Het is namelijk zo dat in de felle zon veel water verdampt tijdens het sproeien. Door ’s ochtends en ’s avonds te sproeien, beperk je deze verdamping en bespaar je dus op het verbruik.
Gebruik geen tuinslang bij het wassen van een auto
Door met een tuinslang te werken verbruik je al snel 150 liter schoon drinkwater per schoonmaakbeurt. Gebruik liever een tijltje met spons, hier wordt de auto net zo schoon van. Het beste is nog om water uit een regenton te gebruiken, dit kost helemaal niets.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media