Het isoleren van platte daken

Besparen

Er zijn verschillende manieren om platte daken te isoleren. In de vaktermen spreken we ook wel van een koud dak, dat wil zeggen dat de isolatielaag zich aan de binnenzijde van het dak bevindt en de dakconstructie aan de buitenkant zit.
Bij een warm dak zit de dakconstructie aan de binnenzijde van de isolatie. Ook bestaat het omgekeerde dak, dat houdt in dat de isolatie op de dakbedekking ligt mits het dak sterk genoeg is om het gewicht te dragen. Er zijn twee opties:
1: Het dak nakijken of er scheurtjes en gaatjes in zitten. Als dat meevalt, kun je deze repareren met dakreparatiepasta of met nieuwe stroken dakbedekking.
2: De dakbedekking laten vervangen, waardoor het weer jaren meegaat. Maak het dak schoon en als er grind op ligt dit eraf halen. Niet op een hoop gooien op het dak in verband met het gewicht daarvan.
Plaats platen polystyreen in halfsteens verband en laat een halve plaat verspringen. Breng na elke 2 tot 3 m2 een laag grind op de reeds gelegde platen aan. Wel in de gaten houden dat de platen niet boven de dakrand uitkomen, anders dunnere platen gebruiken (minder isolatiewaarde). Als het dak sterk genoeg is en je wilt erop lopen, kunnen er ook stoeptegels op gelegd worden. Controleer of de afwatering goed verloopt en repareer zonodig de dakgoten.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media