Regels en vergunningen

Bouwen en verbouwen

Heb je bouw- of verbouwplannen? In de meeste gevallen heb je daar eenomgevingsvergunning (vroeger bouwvergunning) voor nodig. Sommige(kleinere) bouwwerken doorlopen een reguliere vergunningsprocedure enandere worden aan een uitgebreide vergunningsprocedure onderworpen doormiddel van een uitgebreide toets.
Monumenten
Als je gaat bouwen in, op, aan of bij een monument is er altijd eenomgevingsvergunning nodig. Dit geldt ook voor het bouwen in eenbeschermd stads- of dorpsgezicht.
Voorwaarden
De regels verschillen per bouwwerk en per situatie. Er zijn drie categorie├źn:

Vergunningvrije bouwwerken: Vaak kun je kleine bouwactiviteitenzonder omgevingsvergunning uitvoeren. Denk hierbij aan eenafscheiding tussen balkons of dakterrassen, zonweringen of rolluiken ofdakkapellen en bijgebouwen aan de achterkant van een woning.
Reguliere omgevingsvergunning om te bouwen: Je hebt dezevergunning nodig voor kleinere bouwwerken, zoals een dakkapel aan devoorkant van een woning of een bijgebouw (berging). Deze procedure duurtmaximaal 8 weken en kan een keer met 6 weken verlengd worden.
Uitgebreide omgevingsvergunning om te bouwen: Alle overige,ingewikkeldere bouwwerken vallen binnen de uitgebreide procedure. Dezevergunning kan ook in fases worden behandeld. De procedure duurtmaximaal 26 weken en kan een keer met 6 weken verlengd worden.

Benodigde gegevens
Je hebt de volgende gegevens nodig bij de aanvraag:

De plattegronden van iedere verdieping van het bouwwerk;
Aanduiding van de bestemming van de ruimten en gebouwen waarvoor je de aanvraag doet;
Lengte- en dwarsdoorsneden;
Alle gevelaanzichten, hoogte van het bouwwerk;
Principedetails, dat wil zeggen gegevens over het uiterlijk van het gebouw.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media