Kleding wassen en drogen

Huishoudelijk

Tijdens het wassen van onze kledingstukken kan er heel veel verkeerd gaan. Drie factoren beïnvloeden het al dan niet welslagen van een wasbeurt: de juiste temperatuur, de belading van de machine en het wasproduct.
Hieronder wat tips, die hopelijk een einde kunnen maken aan alle kleine (of grote) wasongemakjes.
Waar moet je op letten bij het wassen van kleding?Ten eerste moet je goed je wasgoed sorteren, dus witte was, gekleurde kleding (bonte was) en handdoeken en vaatdoeken in 1 wastrommel. Bekijk vooraf de etiketten van de kledingstukken om te controleren op hoeveel graden het textiel gewassen moet worden. Kleding kan normaal gesproken gewassen worden op 30 graden, badkamertextiel op 40 graden. Hou er ook rekening mee dat je nieuwe kleding eerst een keer apart moet wassen, om verkleuring te voorkomen.Er zijn diverse middelen te verkrijgen: voor fijne was, gekleurde was, donkere was, witte was en natuurlijk wasverzachters. Tegenwoordig kan er door de goede wasmiddelen op een lagere temperatuur gewassen worden, wat natuurlijk ook weer goed is voor het energieverbruik.
Gewassen kleding laten drogenJe kunt er voor kiezen om kleding in de wasdroger te doen, maar het is ook mogelijk om het op een droogrek te drogen. Niet alle kleding mag in je wasdroger, kijk daarvoor altijd goed op het label. Plaats een droogrek bij voorkeur in een goed geventileerde ruimte of, als dit mogelijk is, buiten.Door de was eerst goed hard uit te kloppen voor het op te hangen, kun je kreuken verminderen. Overhemden kun je ook op een kledinghanger laten drogen, dit voorkomt kreuken en maakt et strijkwerk gemakkelijker.
Energie besparen
Het bespaart veel energie als je op een lage temparatuur wast. De besparing kan oplopen tot wel 76%. De meeste energie wordt gebruikt bij het opwarmen van het waswater. Doordat er steeds betere wasmiddelen worden geproduceerd die in koud water toch goed schoon wassen is het beter voor het milieu en je portemonnee.

De lichtste vezel uit de samenstelling bepaalt de wasmethode. Zo moet je een overhemd dat bestaat uit 10% zijde en 90% katoen altijd op een zijdeprogramma wassen.
Kijk uit met het handwassen van zijde of wol, want door het uitwringen van de kleding kunnen de vezels ernstig beschadigen.
Hang kleren na het strijken direct netjes op. Door de hitte die hetijzer op de kleren heeft overgedragen, kreuken de warme kleren noggemakkelijk wanneer je ze slordig opvouwt.
Wit wasgoed wordt nog witter, als je het buiten in volle zon hangt.
Gekleurd wasgoed kan verbleken in volle zon.
De zon verzwakt de vezels van de stof; haal daarom de was binnen vanaf het ogenblik dat hij droog is.
Broeken hang je best op aan de pijpen. Het gewicht haalt de kreuken eruit.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media