Aflossingsvrije hypotheek

Hypotheek

Het kiezen van de juiste hypotheek is niet makkelijk. Door de vele verschillende hypotheekvormen zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Woningtotaal.nl helpt je op weg door in duidelijke taal uit te leggen wat een bepaalde hypotheekvorm nu precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Voor uitgebreid advies kun je echter het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur, die zal je alles tot in de puntjes uitleggen.
Omschrijving
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je slechts de rente over de hypotheeksom en doe je geen aflossingen. Gevolg hiervan is dat dat de rente en daarmee de fiscale aftrek jaarlijks gelijk blijft.
Aan het einde van de looptijd (maximaal 30 jaar) moet de hypotheek is zijn geheel worden afgelost. Dit kan door middel van verkoop van het huis, door een nieuwe lening aan te vragen of door de aflossing uit je eigen vermogen te doen.
De gemiddelde maximaal mogelijke aflossingsvrije hypotheek ligt rond 75%van de executiewaarde (dus zo’n 60% van de vrije verkoopwaarde).Sommige geldverstrekkers accepteren tot 100%. Je moet dus vaak eigen geldinbrengen.
Voorbeeld
Je sluit een krediethypotheek af voor Eur. 50.000,- tegen het dan geldende tarief van 6,0%. Zolang je niets opneemt, betaal je ook geen rente. De maandelijkse kosten zijn dus nihil.
Stel dat je op een gegeven moment Eur. 5.000,- opneemt van je krediet, dan betaal je op maandbasis het dan geldende tarief (in dit voorbeeld 6%) over de opgenomen Eur. 5.000,-.
Voordelen

Je hebt lage maandlasten doordat je alleen rente betaalt.
Je hoeft niet verplicht tussentijds af te lossen.
Geen verplichte verzekeringsdekkingen.
Veel vrijheid en flexibiliteit met betrekking tot aflossing, vermogensopbouw en verzekeringsdekkingen

Nadelen

Je bouwt geen vermogen op omdat je niets aflost.
Indien je minder gaat verdienen, bijvoorbeeld na je pensioen, dan bestaat de kans dat je in een andere belastingschijf valt, waardoor je netto maandlasten zullen stijgen wegens een vermindering van belastingaftrek.
Meestal moet je eigen geld inbrengen omdat je meestal maar 75% van deexecutiewaarde aflossingsvrij kunt lenen (sommige geldverstrekkersaccepteren tot 100%).

Voor wie?
Een aflossingsvrije hypotheek is vooral aantrekkelijk wanneer er voldoende overwaarde in je woning aanwezig is. Deze hypotheekvorm is minder geschikt voor starters omdat inde regel bij de meeste banken slechts (maximaal) 75% van deexecutiewaarde gefinancierd kan worden.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media