Annuïteiten hypotheek

Hypotheek

Het kiezen van de juiste hypotheek is niet makkelijk. Door de vele verschillende hypotheekvormen zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Woningtotaal.nl helpt je op weg door in duidelijke taal uit te leggen wat een bepaalde hypotheekvorm nu precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Voor uitgebreid advies kun je echter het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur, die zal je alles tot in de puntjes uitleggen.
Omschrijving
Gedurende de gehele looptijd betaal je een vast bedrag (annuïteit) waarvan rente wordt betaald en een deel van de hypotheek wordt afgelost. Zo betaal je met de annuïteitenhypotheek steeds hetzelfde bruto bedrag. De totale hypotheeksom wordt steeds kleiner door de aflossingen.Hierdoor wordt ook de hoeveelheid rente die je betaalt steeds kleiner(dit is immers een vast percentage van de totale hypotheeksom). De vaststelling van deze annuïteit geschiedt altijd zo dat aan het eindevan de looptijd de volledige hypotheekschuld is afgelost
Je betaalt echter nog steeds hetzelfde bedrag, alleen gaat hiervan een steeds kleiner deel naar de afbetaling van de rente en een steeds groter deel naar het aflossen van de hypotheeksom.
Voorbeeld
Stel we nemen een hypotheeksom van € 180.000 met een rentepercentage van 5%. Deze hypotheek heeft een looptijd van 30 jaar, de maandelijkseannuïteit komt hiermee op € 966,28, dit is de optelsom van rente en aflossing.
De eerste maand betaal je € 750,00 rente en € 216,28 aflossing, je restschuld is op dat moment € 180.000. De volgende maand ga je al direct minder betalen, omdat je immers als € 216,28 van je restschuld hebt afbetaald. In je 2e maand betaal je dus rente en aflossing over een bedrag van € 179.783,72.
Zo wordt je restschuld steeds kleiner, maar ga je wel iedere maand meer aflossing betalen. Het komt er op neer dat je na 10 jaar een restschuld van € 146.770,45 hebt, waarbij je rente € 611,54 bedraagt en de aflossing is gestegen naar € 354,74.
Voordelen

Lage netto maandlasten gedurende de eerste jaren door de lage aflossing en de aftrekbare rentebedragen.
Makkelijk bij verhuizing of beëindiging van de hypotheek.
Je schuld worden iedere maand kleiner.
Maandlasten blijven altijd gelijk.

Nadelen

Het fiscaal voordeel van de annuïteitenhypotheek daalt tijdens de looptijd vanwege de (stijgende) aflossingen.
De netto lasten stijgen tijdens de looptijd van deannuïteitenhypotheek; de bruto lasten blijven gelijk, terwijl hetfiscaal voordeel daalt.

Voor wie?
Als je lage lasten in de beginperiode belangrijk vind, dan is de annuïteiten hypotheek wellicht geschikt voor je. Dit geldt met name voor starters die nu nog niet zoveel verdienen, maar in een toekomst een hoger inkomen verwachten.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media