Beleggingshypotheek

Hypotheek

Het kiezen van de juiste hypotheek is niet makkelijk. Door de vele verschillende hypotheekvormen zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Woningtotaal.nl helpt je op weg door in duidelijke taal uit te leggen wat een bepaalde hypotheekvorm nu precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Voor uitgebreid advies kun je echter het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur, die zal je alles tot in de puntjes uitleggen.
Omschrijving
Een beleggingshypotheek is een hypotheekvorm waarbij je je hypothecaire leningpas aflost aan het einde van de looptijd. Je betaalt wel rente, maar lost niets af. Om aan het einde van delooptijd je hypothecaire lening te kunnen aflossen beleg je geld doormiddel van het afsluiten van een beleggingsverzekering.
Let op! Met een beleggingshypotheek weet je niet zeker of je aan het einde van delooptijd je hypotheekschuld helemaal af kunt lossen. Je bent afhankelijkvan rendementen op je beleggingen en loopt daarmee een beleggingsrisico.
Voorbeeld
Je sluit een beleggingshypotheek af. Op basis van een prognose-rendementvan 6% ga je maandelijks een premie betalen van € 150,-. Dit betekentdat je bij een rendement van 6% na een looptijd van 30 jaar je gehelehypotheekschuld kunt aflossen.
Het risico bij dit soort beleggingen isdat je geen garantie krijgt op een rendement van 6%. Het kan een jaar 8%zijn, maar jaren van 4% behoren ook tot de mogelijkheden.Afhankelijk van het rendement dat je behaalt, kun je periodiek je premieaanpassen. Bij een positief rendement kan je premie dalen, maar eennegatief rendement kan er ook voor zorgen dat je je premie moet verhogen. Als je je premie in zo’n geval niet verhoogt, loop je het risico dat jeaan de einde van de looptijd je hypotheekschuld niet in één keer kuntaflossen.
Voordelen

Je hebt lage maandlasten doordat je alleen rente betaalt.
Je hebt invloed op het rendement doordat je effecten tussentijds kuntkopen en/of verkopen of tussen beleggingsfondsen kunt switchen.
Niet afhankelijk van verzekeringsbeperkingen.

Nadelen

Het eindkapitaal is maar tot een bepaald maximum belastingvrij.
Beleggingsrisico: meestal geen gegarandeerd rendement en/of eindkapitaal;
Voortijdig aflossen is meestal niet mogelijk.
Tussentijds beëindigen kan grote financiële gevolgen hebben.

Voor wie?
Met een beleggingshypotheek profiteer je van maximale belastingaftrek en kans op hoge rendementen, maar deze hypotheekvorm brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Je moet de gevolgen van tegenvallende resultaten op kunnen vangen zonder in de problemen te komen.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media