Hypotheek Rente

Hypotheek

Hypotheek rente is een ander woord voor de rente die over een hypotheek betaald wordt. De hoogte van die rente verschilt per hypotheekverstrekker en is onder andere afhankelijk van de huidige rente, de zekerheden die de hypotheekverstrekker geeft en de periode dat de rente vast staat.
Factoren die de hypotheek rente bepalen:

Nationale Hypotheek GarantieWanneer de eigenaar van een woning aan bepaalde voorwaarden voldoet, maakt deze aanspraak op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG staat als het ware garant voor de koop van de woning en dekt bijvoorbeeld een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop.
Percentage van de executiewaardeDe rente van de hypotheek is ook afhankelijk van het percentage van de executiewaarde (verwachte verkoopprijs bij gedwongen verkoop) dat wordt gefinancieerd met de hypotheek. Hoe lager het bedrag dat hypothecair gefincancierd is, hoe lager de rente.
Vast inkomen van de koperDe hypotheekverstrekker vindt het van belang dat de koper beschikt over een vast inkomen. Dit betekent een vaste baan of waardevaste uitkering. Ook kan een tijdelijk contract met intentieverklaring van de werkgever vaak voldoende zijn.

Hypotheek rente aftrekHypotheek afnemers hebben recht op de hypotheek rente aftrek. Dit is een aftrekpost voor de bezitters van een eigen huis welke hypotheekrente betalen. Naar aanleiding van het Begrotingsakkoord 2013 is er een nieuwe wet opgesteld “Wet herziening fiscale behandeling eigen woning”. Deze wet bepaalt dat voor nieuwe hypotheek afnemers (vanaf 2013) geldt dat de rente alleen aftrekbaar is als de lening contractueel en in maximaal 30 jaar ten minste volgens een annuïtait aflossingsschema volledig wordt afgelost. De restschuld mag op ieder moment niet hoger zijn dan bij de annuïtaire aflossing. Actuele hypotheek rentes bekijken en of vergelijkenEr zijn een aantal handige tools op internet waarbij u de huidige hypotheek rente kunt bekijken en vergelijken. Binnenkort kunt u ook op onze website hypotheken en hypotheek rentes bekijken en vergelijken.Tot die tijd kunt u goed terecht op één van onderstaande hypotheek vergelijkings websites:Hypotheek-rentetarieven.nl Actuele rentetarieven, tools en berekeningen van hypotheken, een persoonlijke hypotheek vergelijking, vergelijking van ruim 670 hypothekenHypotheekrente.nl Vergelijking van bijna alle hypotheek verstrekkers in Nederland, maximale hypotheek een maandlasten berekenenRente-tarieven.nl Overzicht van de actuele rentetarieven
 
(Bron: Wikipedia)

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media