Krediethypotheek

Hypotheek

Het kiezen van de juiste hypotheek is niet makkelijk. Door de vele verschillende hypotheekvormen zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Woningtotaal.nl helpt je op weg door in duidelijke taal uit te leggen wat een bepaalde hypotheekvorm nu precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Voor uitgebreid advies kun je echter het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur, die zal je alles tot in de puntjes uitleggen.
Omschrijving
Wanneer je huis meer waard is dan de hypotheek die je ervoor af hebt gesloten, dan kun je met de overwaarde een kredietrekening openen waarbij je huis als onderpand dient. Met het extra krediet kun je nieuwe investeringen doen, voor bijvoorbeeld een nieuwe keuken, badkamer of aanschaf van een auto.
De krediethypotheek is te vergelijken met een doorlopend krediet. De grootste verschillen tussen de krediethypotheek en een doorlopend krediet zijn:

Rentepercentage; het rentepercentage bij een doorlopend krediet ligt meestal een stuk hoger.
Onderpand; bij de krediethypotheek dien je in het bezit te zijn van een koopwoning, bij een doorlopend krediet niet.
Verzekering; een doorlopend krediet vervalt soms bij het overlijden van diegene(n) die het krediet zijn aangegaan. Voor een krediethypotheek geldt dit niet.

Voorbeeld
Je sluit een krediethypotheek af voor Eur. 50.000,- tegen het dan geldende tarief van 6,0%. Zolang je niets opneemt, betaal je ook geen rente. De maandelijkse kosten zijn dus nihil.Stel dat je op een gegeven moment Eur. 5.000,- opneemt van je krediet, dan betaal je op maandbasis het dan geldende tarief (in dit voorbeeld 6%) over de opgenomen Eur. 5.000,-.
Voordelen

Je kunt vrij beschikken over een gedeelte van het vermogen dat je met je eigen huis hebt opgebouwd.
Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.
Kosteloos opnemen en aflossen.

Nadelen

De rente is variabel en kan meestal niet vast worden gezet.

Voor wie?
Een krediethypotheek is voor mensen die voldoende overwaarde op hun woning hebben. Ouderen gebruiken deze vorm vaker als aanvulling op hun pensioen (“opeten” van het eigen vermogen).

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media