Levenhypotheek

Hypotheek

Het kiezen van de juiste hypotheek is niet makkelijk. Door de vele verschillende hypotheekvormen zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Woningtotaal.nl helpt je op weg door in duidelijke taal uit te leggen wat een bepaalde hypotheekvorm nu precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Voor uitgebreid advies kun je echter het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur, die zal je alles tot in de puntjes uitleggen.
Omschrijving
Met een levenhypotheek betaal je slechts rente en los je gedurende de looptijd niets af. Ook sluit je een levensverzekering af waarvoor je een maandelijkse premie betaalt. De lening wordt aan het einde van de looptijd of bij eerder overlijdenvan de verzekerde(n) afgelost met de uitkering uit de levensverzekering.
Bij de levenhypotheek bouw je belasting vrij vermogen op en profiteer je van de rente aftrek.
Voorbeeld
Je sluit een hypotheek af met een waarde van € 150.000 en een looptijd van 30 jaar. De hypotheekrente bedraagt 6% per jaar. Omdat je bij een levenhypotheek niets aflost gedurende de looptijd, betaal je maandelijks hetzelfde bedrag. Anders dan bij de spaarhypotheek bouw je met deze hypotheekvorm niet het volledige bedrag op in je gemengde verzekering.
Als je in dit geval bijvoorbeeld € 140.000 op bouwt, dien je het overige bedrag nog af te lossen. Dit kan het bedrag zijn dat je ontvangt uit winstdeling.
Voordelen

Je hebt maximale renteaftrek.
Je maandlasten zijn stabiel.

Nadelen

Het garandeerde rendement is meestal vrij laag; de maatschappij belegt de premie meestal in obligaties e.d.
De levensverzekering heeft meestal een ondoorzichtige kostenstructuur.
Het is niet altijd zeker of het opgebouwde eindkapitaal van delevensverzekering voldoende is om de hypotheek volledig af te lossen.
Meestal is er een minimaal verplichte overlijdens- verzekering;

Voor wie?
Deze hypotheekvorm is vrijwel voor iedereen geschikt, al hebben mensen met een hoger inkomen meer baat bij de levenhypotheek. Laat jezelf altijd goed voorlichten over de voorwaarden van deze hypotheekvorm.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media