Spaarhypotheek

Hypotheek

Het kiezen van de juiste hypotheek is niet makkelijk. Door de vele verschillende hypotheekvormen zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Woningtotaal.nl helpt je op weg door in duidelijke taal uit te leggen wat een bepaalde hypotheekvorm nu precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn. Voor uitgebreid advies kun je echter het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur, die zal je alles tot in de puntjes uitleggen.
Spaarhypotheek
De spaarhypotheek lijkt erg over de levenhypotheek, je lost niet af en betaalt alleen rente en premie voor een levensverzekering. Bij de spaarhypotheek is dit echter opgebouwd uit een risico- en spaardeel. Hierdoor wordt de onzekerheid rond de hoogte van de uitkering weggenomen: Het verzekerd bedrag is bij de spaarhypotheek altijd gelijk aan de hypotheekschuld.
Het spaardeel wordt op een rekening gezet, waarop je rente ontvangt. Het rentepercentage hierop is gelijk aan het rentepercentage dat je betaalt op je hypotheek. Aan het einde van de looptijd weet je dus zeker dat het volledige aflossingsbedrag bij elkaar is gespaard.
Voorbeeld
Op 1 januari 2005 sluit een echtpaar een spaarhypotheek af voor € 150.000. De looptijd van de hyoptheek is 30 jaar. Omdat je bij een spaarhypotheek niets aflost, betaal je gedurende de looptijd van 30 jaar maandelijks hetzelfde bedrag aan hypotheekrente. In je verzekering bouw je in deze 30 jaar een bedrag op van € 150,000. Aan het einde van de looptijd kun je dus in één keer je hypotheekschuld aflossen.
Voordelen

Je hebt een maximale en constante renteaftrek.
Je weet zeker dat het volledige aflossingsbedrag bij elkaar wordt gespaard.
Je maandlasten zijn constant.
De waarde van de spaarhypotheek kan tussentijds niet lager worden.

Nadelen

Het splitsen van poliskapitaal is lasstig bij een echtscheiding.
Er is meestal een verplichte overlijdensrisico verzekering.
Je bent gebonden aan dezelfde instantie voor wat betreft sparen, verzekeren en lenen.

Voor wie?
Deze hypotheekvorm is geschikt voor mensen die zekerheid willen.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media