Het inrichten van je werkplek thuis

Interieur

Thuis werken aan de eettafel, zittend op een mooie designstoel naast het raam. Het klinkt als een prima werkplek, maar vergis je niet. Als je meerdere uren per week thuis werkt, dan krijg je te maken met de eisen die worden gesteld in het Arbeidsomstandighedenbesluit.
Denk daarbij aan de verlichting, de inrichting van de werkplek en de zitgelegenheid. Eisen die ervoor zorgen dat je op ergonomische, oftewel gebruiksvriendelijke en verantwoorde wijze thuis kan en mág werken.
Verlichting
Werken met slechte verlichting is erg vermoeiend. Zorg er dus voor dat je werkplek goed verlicht is. Doe je beeldschermwerk, dan is indirecte verlichting, bijvoorbeeld daglicht, aangevuld met werkplekverlichting, zoals een bureaulampje, zeer geschikt. Je beeldscherm spiegelt daardoor minder, waardoor je hoofdpijn en nekklachten door turen naar je beeldscherm voorkomt.Om spiegeling te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je geen venster in je rug hebt, waardoor het daglicht recht op het beeldscherm valt. Een venster als achtergrond van je beeldscherm is echter ook niet aan te raden, omdat je dan recht in het daglicht kijkt. De belichting voor beeldschermwerkplek is het beste als deze loodrecht op de vensters is. Het daglicht komt dan van opzij, waardoor je geen last zult hebben van spiegeling.Om een overdaad aan daglicht en eventueel zonlicht te beperken, is een goede licht- en zonwering verplicht. Denk aan zonwerende ruiten, doorschijnende lamellen of gordijnen. Door deze zorgvuldig uit te zoeken, creëer je bovendien sfeer in je werkruimte.
Werktafel
Zorg voor een grote werktafel, minimaal 120 cm breed, zeker als je er ook nog een pc en toetsenbord op kwijt moet. Let er wel op dat de hoogte van de tafel goed is, zodat je ongehinderd je benen kunt bewegen. De standaardhoogte van een werktafel is 74 tot 76 cm. Is de werktafel iets te hoog voor je, dan kun je dit hoogteverschil oplossen door een voetensteun te gebruiken. Is de werktafel te laag, dan kan deze met bijvoorbeeld op maat gemaakte houtblokjes hoger worden gemaakt. Ook kan je er zwenkwieltjes onder bevestigen. Behalve dat de tafel dan in hoogte toeneemt, heb je er gelijk een mobiele werktafel van gemaakt.
Doe je geen beeldschermwerk aan je werktafel, maar lees- en schrijfwerk, dan moet je werktafel 5 cm hoger zijn. Let er wel op dat het blad een lichte tint en een niet spiegelend of reflecterend (glanzend) bovenblad heeft.
Het beeldscherm
Behalve dat een grote werktafel je veel extra ruimte geeft voor je pc en toetsenbord, zorgt een werktafel die diep genoeg is er bovendien voor dat je niet te dicht op je monitor zit. Je beeldscherm moet namelijk op ongeveer 50 cm van je af staan. Voor een goede werkhouding dient bovendien de bovenste regel van je beeldscherm op ooghoogte te zijn. Maak eventueel gebruik van een monitorverhoging om de juiste hoogte te realiseren.
Stoel
Let bij het aanschaffen van een bureaustoel niet alleen op het design, maar zorg er ook voor dat je een goede stoel kiest. Een kleurige designstoel staat leuker en mooier, maar wanneer je de hele dag thuis werkt, is het belangrijk rsi- of andere lichamelijke klachten te voorkomen. Zorg er dus voor dat je een bureaustoel aanschaft waarvan de rugleuning, zitting en armsteunen verstelbaar zijn. Hoe langer je in een stoel zit, hoe belangrijker die verstelmogelijkheden zijn.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media