Houten luiken zelf maken (DIY)

Interieur

Maak zelf houten luiken voor het raam. Deze houten luiken zie je tegenwoordig steeds meer en is trendy in zowel nieuwe als oudere huizen.Het is helemaal niet moeilijk om deze houten luiken zelf te maken. Snel aan de slag dus!
Benodigdheden

Geschaafd vuren 18mm (hoeveelheid afhankelijk van grote kozijn)
Geschaafd vuren 12 mm (hoeveelheid afhankelijk van grote kozijn)
Verfroller
Houtlijm
Grondverf
Witte lak
Decoupeerzaag
Schroeven
Plamuur
Lijmklemmen
Scharnieren 60-60 mm
Beitel
Bovenfrees

Start met het maken van je eigen houten luiken!Om de uitleg te verduidelijken hebben wij gebruik gemaakt van voorbeeldmaten.Wij hebben tevens een handige rekentool beschikbaar waarmee gemakkelijk de maten van je planken uitgerekend kunnen worden. Om hiervan gebruik te kunnen maken kun je ons een mail sturen naar info@woningtotaal.nl.

Meet de binnenmaten van het kozijn op (bijvoorbeeld bxl 100×200) en trek hier 0,5 cm vanaf (bxl 99,5 × 199.5) en deel de breedte door 2 (bxl 49,75 × 199,5) en nog eens door 2 (bxl 24,87×199,5) . Dit is de breedtemaat per luik. Per luik bepaal je nu de plankbreedte. Het mooiste is als deze breedte gelijk is en je deelt dus nog eens door 2 (bxl 12,4375×200). Vervolgens zaag je 8 planken uit geschaafd vuren 18 mm van bxl 12,4375 cm x 200 cm uit.
Uit de plank geschaafd vuren van 12 mm zaag je klampen (plank waarmee je de planken aan elkaar maakt). Deze klampen hebben 2 maal de plankbreedte van hierboven. Je zaagt 12 klampen van bxl 24,87 × 10 cm.
Met behulp van houtlijm bevestig je telkens 1 klamp achter 2 planken: 1 klamp op 1/10 afstand van de bovenkant van het luik (180 cm), 1 klamp op 1/8 vanaf de onderkant van het luik (25 cm), 1 klamp precies in het midden (100 cm). Je hebt nu 4 luiken gemaakt.
Teken de scharnieren af, zorg dat ze in het midden van de klampen zitten. Voor luik 1 & 4 geldt aftekenen aan de linkerkant en rechterkant, voor luik 2 geldt aftekenen aan de linkerkant en voor luik 3 geldt aftekenen aan de rechterkant.
Frees de ruimte voor de scharnieren uit. Aan de kozijnkant houd je hiervoor tweemaal de dikte van de scharnieren aan. Aan de binnenkant van de luiken houd je eenmaal de dikte van de scharnieren aan.
Schilder de luiken.
Bevestig luik 1 aan de linkerkant van je kozijn met behulp van de scharnieren en plaats ook de scharnierpennen. Vervolgens koppel je luik 2 aan luik 1 en plaats je tevens de scharnierpennen. Hetzelfde doe je voor luik 3 & 4, maar dan aan de rechterkant van het raam.
Klaar zijn je zelfgemaakte houten luiken!

(Bron: 101woonideeen.nl, Pinterest)

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media