Onderhoud van je woning

Onderhoud

Het onderhouden van je huis is geen klusje dat je één keer per jaar kunt doen. Wie een eigen huis heeft, moetregelmatig blijven controleren en onderhoud plegen. Een paar dingen waar je op moet letten:
Het dak

Zorg ervoor dat de dakpannen netjes op hun plaats liggen. Door een storm kunnen pannen van het dak waaien, met alle gevolgen van dien. Vervang poreuze of gebroken dakpannen.
De dakgoot moet bladvrij zijn om het water goed af te kunnen voeren. Je hoeft niet dagelijks te vegen, het verstandigste is om dit aan het einde van de herfst te doen. Controleer bij het schoonmaken ook meteen op scheuren of lekkages.
Heb je een plat dak? Controleer dan ook of dit bladvrij is en of het regenwater afgevoerd kan worden.

De muren
Aangezien je muren je huis overeind houden, is het niet geheel onverstandig om deze ook regelmatig te controleren. Kijk bijvoorbeeld of de voegen nog op de juiste plaats zitten, of er geen scheuren zijn en of je geen vochtplekken ziet.
De kozijnen

Alle kozijnen moeten af en toe eens opnieuw geverft worden. Controleer de verflaag goed, als je ziet dat deze is beschadigd of blaasjes vertoond dan is het tijd voor een onderhoudsbeurt.
Controleer je kozijnen ook op houtrot. Je kunt dit checken door voorzichtig met een priem of schroevendraaier in het hout te prikken. Als je het hout in kunt drukken dan is de kans groot dat er sprake is van houtrot.
Maak alle roosters in de ramen en deuren schoon zodat je huis goed geventileerd blijft. Hierdoor wordt je huis niet vochtig.
Controleer de kitaansluitingen op het glas. Als je water in de sponning krijgt is dat funest voor je dubbele beglazing, hierdoor krijgt je namelijk kans op houtrot of condens tussen de ramen.

Gas, water en licht

Zorg dat je weet hoelang je CV ketel nog mee gaat. Normaal gesproken gaat een ketel 10 tot 15 jaar mee.
Het is ook verstandig om je ketel één keer per jaar te laten controleren door een vakman.
Controleer de meterkast. Werkt de aardlekschakelaar nog naar behoren?

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media