Ventileren

Onderhoud

Schone lucht is erg belangrijk. Vervuilde binnenlucht kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals luchtwegklachten, allergie├źn, irritaties van neus- en keelslijmvlies, vermoeidheid en hoofdpijn. De lucht in huis wordt continu vervuild. Stof, kookvocht, sigarettenrook, luchtjes en haren van huisdieren en niet te vergeten je eigen adem zitten vol bacteri├źn, vocht, kooldioxide, etc. Deze vervuiling moet het huis ook weer verlaten. Gebeurt dat niet, dan ontstaat een ziekmakende atmosfeer in huis.
Wist je dat..

De lucht in huis vaak meer vervuild is dan de buitenlucht?
De meeste mensen zo’n 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen?
En 70% daarvan in hun eigen huis (Dat is ongeveer 15 uur per dag)?

Vocht
Doordat we tegenwoordig onze woningen zo goed isoleren en vaak onvoldoende ventileren, blijft de warme lucht in huis hangen. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht, dus kan er ook veel vocht in huis blijven hangen. Ongedierte, zoals pissebedden en schimmels gedijen goed in een vochtig klimaat. Een hoge luchtvochtigheid is slecht voor uw gezondheid.
Uit onderzoek is gebleken dat bewoners van vochtige woningen vaker last hebben van hoestbuien, allergie en hoofdpijn. Daarnaast heeft het gevolgen voor je energierekening, het kost namelijk meer energie om vochtige lucht te verwarmen.
Ventileren
Ventileren kan door middel van klepraampjes, ramen in kierstand, roosters in ramen en deuren, of een mechanisch ventilatiesysteem. Het beste is om ventilatieroosters in ramen altijd open te zetten, zelfs als het buiten vriest. De kleinste stand is voldoende, maar tijdens het koken, douchen of roken is het aan te raden om de roosters op de grootste stand te zetten. In plaats van een rooster kun je ook een klepraampje open zetten als je thuis bent.
Luchten
De lucht in huis verversen door ramen en buitendeuren 10 cm of verder open te zetten, heet luchten of spuien. Als er geen mogelijkheden voor gereguleerde ventilatie zijn in je huis, dan volstaat het ook om twee keer per dag de ramen een kwartiertje tegen elkaar open te zetten, bijvoorbeeld ’s morgens vroeg en ’s avonds voor het slapen gaan. De beste manier om het vocht en het kooldioxide van de nacht uit de slaapkamer te krijgen, is om ’s morgens een kwartier tot een half uur het raam open te zetten met de verwarming aan. De lucht is dan warm en kan dus veel vocht bevatten. Door het luchten wordt die warme, vochtige lucht vervangen door droge, koele lucht van buiten.

Houdt ventilatieroosters en kanalen zo schoon mogelijk.
Controleer twee keer per jaar of er geen stof, vuil of zand in zit, en of er niets voor staat.
De Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven (VNI) heeft een speciaal telefoonnummer voor al je vragen over ventileren en verwarmen: 0800-2255864.
Het Astma Fonds geeft onder de titel ‘Bouwen en verbouwen’ (V25) een brochure uit vol tips voor een droge en stofvrije woning. Isoleren, verwarmen en vooral ventileren komen aan bod. De brochure is gratis te bestellen bij het Astma Fonds, Antwoordnummer 99, 3800 XA Leusden, 0800-2272596 of per e-mail.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media