Mieren

Ongedierte

Bederven mieren je tuingenot? Hier vindt je tips om dezeinsecten te verjagen, zonder het milieu te belasten. Mieren die zich inhuis dreigen te nestelen, moet je grondiger aanpakken; zo voorkom je datze ziekten overdragen.
Lokdoosjes met chemische bestrijdingsmiddelen tegen mieren, belastenhet milieu weinig. Sommige andere middelen zijn wel giftig, ook voorandere dieren en mensen. Zuinig gebruik is dus verstandig. Afval vanmierenlokdozen en spuitbussen, horen thuis bij het klein chemisch afval.
Mieren in de tuin bestrijden
Mieren zijn niet schadelijk voor je planten, maareen nest nabij een terras of op het balkon, kan wel je tuinplezierbederven. Er zijn diverse mogelijkheden om ze milieuvriendelijk tebestrijden.
Nest verwijderen
Mieren maken hun nest in de grond, in vermolmd hout of in potten metplanten. Je herkent de ingang aan het hoopje aarde er omheen. Als je weetwaar het nest zit, kun je de mieren bestrijden door kokend water in hetnest te gieten. Helpt het niet, probeer dan een spuitbus of lokdoos.
Methoden om mieren te weren
In het tuincentrum zijn niet-giftige afweermiddelen te koop,bijvoorbeeld op basis van ui. Die tasten het oriƫntatievermogen vanmieren aan. De insectjes verdwalen dan, waardoor de mieren die in hetnest leven en voor de eieren zorgen, geen voedsel meer krijgen. Daardoorsterft het nest uit.
Mieren laten zich ook tegenhouden door sterke geuren (Uienpoeder, koffiedik, kruidnagel, kaneel, knoflookpoeder) enbepaalde plantensoorten (Afrikaantjes, goudsbloemen, lavendel, munt, bieslook). Maak daar handig gebruik van inde tuin of op het balkon.

Maak het mieren niet gemakkelijk om in huis te komen: maak naden enkieren dicht met kit, en plaats fijnmazig insectengaas voorventilatiegaten in de gevel. In de tuin of op het balkon weert u mieren, door afweermiddelen te strooien op de mierenlooproutes. Gebruik bij blijvende overlast een mierenlokdoos. In zeldzame gevallen (bij tropische mieren) kunt u beter professionele bestrijding inschakelen.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media