Tuinieren met kinderen

Tuin & planten

Nu de zon schijnt en de kinderen thuis zijn wegens zomervakantie is het een leuke gelegenheid om samen de tuin in te gaan. Naast dat dit heel leuk is, is het ook nog eens heel leerzaam.
De meeste kinderen vinden het heerlijk om met hun handen in de aarde te wroeten en ontzettend leuk om een eigen moestuintje te onderhouden.
Door je kind te laten proeven, ruiken en voelen prikkel je de zintuigen of jullie kunnen op een rustig moment samen naar de vogels luisteren. Kinderen leren dat, net als zijzelf, planten en kruiden water, voeding en verzorging nodig hebben om te kunnen groeien en ontwikkelen. Door kinderen zelf te laten tuinieren leren ze verantwoordelijkheid en oefenen ze hun motorische vaardigheden.
Een aantal tips voor als u met uw kind aan de slag gaat in de moestuin:

Bekijk wat de vaardigheden van je kind zijn en pas daar de werkzaamheden op aan.
Maak de moestuin niet te groot, dan blijft het overzichtelijk. Een vierkante meter is vaak al voldoende.
Maak de bakken liever smaller en langer dan vierkant. Houdt er rekening mee dat de bak niet breder is dat twee maal de lengte van de arm van de kinderen.
Zaai altijd iets meer. Gaat er iets mis, dan zijn er reserve plantjes.

Naast dat kinderen tuinieren vaak leuk vinden heeft het als extra voordeel dat kinderen die hun eigen groente kweken ook meer groenten eten. Ze gooien minder snel iets weg en worden bewust vanhoe groenten en kruiden groeien.
 
(Bron: Zwijssen Ouders, Club Green)

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media