Verzorging van het gazon

Tuin & planten

Het onderhouden van een mooi diep groen gekleurd gazon kost heel wat energie. Die energie kan van jaar tot jaar sterk verschillen. De oorzaak hiervan ligt voornamelijk aan het weer. Hoeveel zon, hoeveel neerslag, wat is de temperatuur. Ook de grondsoort en de bemesting spelen een belangrijke rol.
Voeding
Eén van de grootste fouten die met een gazon wordt gemaakt is het niet op tijd geven van voldoende voeding. Veel mensen denken dat je dan veel te vaak moet maaien en dat je dan veel tijd kwijt bent voor het gazon. Ook wordt wel eens gedacht dat de voeding die bij aanleg is gegeven in de vorm van potgrond of bemeste tuinaarde voldoende is voor een jarenlang mooi gazon. Dit is echter niet waar.
Een gazon moet regelmatig voorzien worden van voeding met een voldoendehoeveelheid stikstof. Stikstof zorgt voor voldoende grasgroei en een mooien stevig gazon. Maar deze meststof moet steeds worden aangevuld omdathet door het gras wordt opgenomen.
Tegenwoordig zijn langwerkende meststoffen in de handel, die 3 à 4 maanden effectief blijven.
Zo’n meststof strooi je bij voorkeur in maart of april en nog eens in augustus of september. Bij het toepassen van langzaamwerkende meststoffen is er geen risico dat de grasmat kan verbranden.
Je kunt zelf heel goed zien of het gazon een goede voedingstoestand heeft. Als de kleur van het gazon lichtgroen of geel is en je (in het groeiseizoen) minder dan 1 keer per week hoeft te maaien, is het gras dringend aan een bemestingsbeurt toe.
Gereed voor de winter
Maak het gazon altijd volledig in orde voor de winter. Hark met een bladharkzoveel mogelijk mos en ander afval (maairesten) uit het gras.
Voor grotere gazons is het aan te raden een verticuteerhark te gebruiken. Wanneer je echt lelijke plekken hebt in het gazon, snij deze vierkantig uit, net wat groter dan de lelijke plek. Maak de grond met een greep los en vul op met goeie tuingrond. Gebruik eventueel een zeef om kluitjes te kunnen verwijderen. Strooi dan het graszaad erover en nog een laagje gezeefde aarde er bovenop. Blijf water geven tot het zaad ontkiemd is.

Het netjes kanten knippen langs een gazon vraagt veel tijd. Voorkom dat door een metalen gazonrand of maaistrip om het gazon aan te brengen.
Soms moet je enkele malen per jaar verticuteren, vooral als je kinderen hebt die vaak op het gras komen. Gebruik een verticuteerhark of koop/huur een verticuteermachine met holle tanden.
Sproeien doe je met grote hoeveelheden tegelijk maar niet te vaak, beter één keer per week onder water zetten dan elke dag een klein beetje (Zorgt voor een diepere wortel groei en sterker gras).

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media