Verzorging van planten binnen

Tuin & planten

De meeste mensen doen erg hun best om hun planten goed er uit te latenzien door ze zeer goed te verzorgen. Maar meestal heeft dit eenaverechts effect. Je moet er rekening mee houden dat alle kamerplanten van nature in warmere klimaten voorkomen. In de natuur wordt een plantook niet verwend. Je moet proberen de natuurlijke omstandigheden van eenplant na te maken.
Water geven aan kamerplanten
De grootste fout wat mensen doen is de plant veel water geven. We verdrinken dan de planten. Er zijn wel een aantal waterminnende planten zoals varens en vleesetende planten. Maar de meeste planten houden niet van een te natte grond. Gemiddeld is een keer per week een flinke scheut water voldoende. In de zomer zal de plant meer water willen hebben en in de winter juist minder water.
De algemene regel voor het water geven voor water: beter iets te weinig als te veel. Als je te weinig water aan planten geeft, geven ze dat zelf aan door slap te gaan hangen of door hun bladeren te krullen. Dit slaphangen of krullen van de bladeren is een natuurlijke bescherming van de plant. De plant zorgt er dan voor dat het verdampen van water tot een minimum beperkt wordt. Als er weer water gegeven wordt is de plant meestal na een dag weer hersteld.
Licht
Iedere plant heeft licht nodig. De ene plant wil graag veel licht en de ander weer wat minder. En dan bedoel ik geen kunstmatig licht, maar daglicht. Planten die alleen maar kunstmatig licht krijgen gaan op den duur dood. Dit komt omdat kunstlicht geen uv(ultra violet) bevat. Het daglicht zorgt voor het leven(fotosynthese) in de plant.
Als je wilt weten waar jouw plant het beste staat kun je je aan de volgende regel houden. Over het algemeen geldt: Hoe groter en donkerder groen het blad van de plant is hoe donkerder hij kan staan, maar er zijn natuurlijk altijd wel uitzonderingen bij. Lees daarom het kaartje wat bij de plant zit altijd goed door, en gooi het kaartje niet weg. Als je vragen over je plant hebt, dan is het wel makkelijk als je de naam van de plant weet.

De bladeren van kamerplanten gaan mooi glanzen als je ze regelmatig oppoetst met een beetje bier.
Bladluis kun je bestrijden door de bladeren van de planten en bloemen tebesproeien met water en een sterk aftreksel van knoflookteentjes. Dathelpt goed, maar het stinkt wel.
Los 70 gram zeep op in 1 liter water en besproei de insecten in uw planten met dat mengsel. Herhaal dit om de vijf dagen drie weken lang.
Fijn gemalen eierdoppen kuntu goed gebruiken als mest voor potplanten. Het is makkelijk en goedkoop.
Laat het kookwater van de eieren afkoelen en giet dat op de planten. Ze zullen er van opknappen.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media