Wintervaste planten

Tuin & planten

Er zijn vele soorten wintervaste planten. Een wintertuin hoeft niet altijd een saaie tuin te zijn. Er zijn wintervaste planten die in de winter bloeien, zoals de Skimmia en de Gele Kornoelje. Planten die groen blijven geven eveneens beschutting aan vogels die in Nederland overwinteren. Zo haal je leven in je tuin.
Japans kardinaalshoedje
Deze plant, die vooral in de breedte groeit, word ongeveer 30cm hoog. In de zon krijgen ze mooie goudgele bladeren, terwijl ze in de schaduw groen blijven. In de winter krijgen de bladeren een mooie rode gloed.
 
 
Helleborus – Kerstroos
Veruit de bekendste wintervaste plant is de Helleborus, ook wel bekend als de kerstroos. De Helleborus Niger is een heel mooi soort met grote witte bloemen met een doorsnede tot 8 cm! De bloemen hebben een opvallend geel hart. Ze verkleuren na de bevruchting naar roze. De bloeiperiode loopt van januari tot april. Andere soorten Helleborus, die dan nieskruid heten, bloeien wat later, vanaf februari bijvoorbeeld. Het hele jaar is er blad aan de plant. Dit grote groene blad vormt een mooie combinatie met varensoorten.
Varens
Wintergroene varens zijn er ook in vele soorten. Bladhoudende varens verdragen over het algemeen droogte en schaduw beter dan andere soorten. Na de winter kan het oude blad het beste worden weggeknipt. Zeer goede soorten zijn o.a. schubvaren (Asplenium ceterach), steenbreekvaren (Asplenium trichomanes), Blechnum, Cyrtomium fortunei, veel Dryopteris- en Phyllitis-soorten, Polypodium en Polystichum in allerlei vormen.
 
Schoenlappersplanten
Schoenlappersplanten (Bergenia) hebben wintergroen blad dat bij veel cultivars roodpaars of roze verkleurt, maar bij ‘Silberlicht’ blijft het frisgroen en bij ‘Abendglut’ wordt het warmbruin. De planten bloeien prachtig met trossen roze, witte of lichtrode bloemen dit kan al vanaf januari.
Veel wolfsmelksoorten zijn wintergroen en te herkennen aan het witte melksap dat uit afgesneden stengels vloeit. Een van de mooiste is de amandelwolfsmelk. Liriope muscari is vorstgevoelig, maar wel groenblijvend. Als u het smalle, grasachtige blad tijdens vorstperiodes wat afdekt, is er geen enkel probleem. De planten bloeien in augustus-september prachtig met lilapaarse, opstaande bloemtrossen.
Maagdenpalm
Deze plant kan zowel de kou als de warmte goed verdragen. In de winter heeft deze plant groene blaadjes, in de zomer komen er mooie paarse bloemetjes in.Deze plant is ideaal voor het opvullen van open stukken grond of de ruimtes onder struiken.
Er zijn 2 soorten:De Vinca Minor die goed winterhard is, en de Vinca Major, die minder winterhard is, en dus minder geschikt is als bodembedekker.Plant deze planten ongeveer 30cm van elkaar af. De planten maken vanzelf uitlopers, waardoor ze naar elkaar toe groeien en zo dus de open stukken opvullen.
Je kunt ze op een schaduwplek planten, maar ook op een zonplek. Houd er rekening mee dat deze planten van een vochtige grond houden. Hoe meer zon, hoe meer bloemetjes. Ook in een bostuin doen ze het goed.Deze plantjes kunnen in de bloei staan van het voorjaar t/m het najaar. Je kunt deze plantjes in het voorjaar terugknippen om deze netjes te houden, en eventueel wat organische mest geven na het snoeien.
Skimmia
De Skimmia word ongeveer 60cm hoog en 50cm breed. Deze heester is winterhard en groenblijvend. je kunt de plant onder bomen planten of in een pot op het balkon/terras zetten. Wel staat deze plant graag in de (half)schaduw en houd het van veel tuinturf.
De Skimmia bloeit van april t/m juni en krijgt dan mooie witte pluimen. In juli komen er lichtgroene besjes tevoorschijn die van oktober t/m februari prachtig rood zijn. Deze plant is dan ook ideaal voor de kerstsfeer.
Gele Kornoelje
De gele kornoelje staat in bloei vanaf begin februari tot ver in april, en heeft dan mooie gele bloemetjes.De struik word zo’n 150 tot300 cm hoog.
Deze plant groeit meestal als meerstammige struik, en groeit op alle grondsoorten en verdraagt droogte. Een kalkhoudende bodem heeft de plant het liefst. In de herfst verschijnen er eetbare rode vruchtjes, die zeer geliefd zijn bij de vogels. De gele kornoelje kan ca. 100 jaar oud worden. In Nederland staat hij op de rode lijst omdat het een zeldzaam plantensoort is.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media