Vloerverwarming

Vloeren

Niets is zo comfortabel als warme voeten, daarom kiezen veel mensen er tegenwoordig voor om vloerverwarming aan te leggen. Met warme voeten voelt het in huis een stuk aangenamer, waardoor de thermostaat ook een graadje omlaag kan. Je hebt dus niet alleen warme voeten, maar je bespaart ook nog eens op de stookkosten!
Er zijn 2 verschillende soorten vloerverwarming: verwarming door middel van water en verwarming door middel van elektriciteit. Beide systemen hebben hun voordelen en nadelen.
Warmwater vloerverwarming (conventioneel)
Bij dit type vloerverwarming wordt de vloer voorzien van leidingen waar warm water doorheen wordt gevoerd. De conventionele vloerverwarming kan aangesloten worden op de bestaande verwarmingsinstallatie. De CV ketel verwarmt het water, waardoor de vloer als het ware als een grote radiator werkt.
Een nadeel van warmwater vloerverwarming is de opbouwhoogte. Door het leggen van leidingen komt de vloer al gauw een paar cm hoger te liggen, daar moet je dus rekening mee houden als je vloerverwarming aan wilt leggen. In sommige situaties is het mogelijk om de vloer in te frezen, om daar vervolgens de leidingen in te plaatsen. Vraag een specialist om dit voor je uit te zoeken.
Elektrische vloerverwarming
Deze vorm van vloerverwarming is steeds meer in opkomst. Je kunt het gebruiken als hoofd- of bijverwarming en het is te plaatsen onder ieder type vloer. Ook heb je geen last van de opbouwhoogte die je nodig hebt met conventionele vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming is verkrijgbaar in uitrolbare matten en folie, waardoor je vloer hooguit 1,5 mm hoger komt te liggen.
Voordelen van vloerverwarming

Het systeem is onzichtbaar, wat ten goede komt aan de ruimte.
Bij een kamertemperatuur van 19 tot 20 graden is het al zeer aangenaam in huis.
Je bespaart op de stookkosten doordat het bij lagere temperaturen als aangenaam is.
Je hebt een gelijke warmtespreiding door het hele huis.
Onder vrijwel ieder type vloer te plaatsen.

Nadelen van vloerverwarming

Je huis warmt langzamer op dan met radiatoren.
Warmwater vloerverwarming is relatief duur in aanleg en maakt de vloer dikker.
Eventuele lekkages in het systeem kunnen alleen worden hersteld door de vloer open te breken.

Hoofdverwarming of bijverwarming?
Vloerverwarming kan als hoofdverwarming of als bijverwarming worden geplaatst. In het geval van hoofdverwarming worden er meer strekkende meters verwarmingsbuizen aangebracht in de vloer dan bij bijverwarming. De voorkeur gaat uit naar vloerverwarming als bijverwarming waarbij radiatoren of convectoren worden gebruikt als piekverwarming. Vloerverwarming kan enkel gebruikt worden als hoofdverwarming in goed geïsoleerde gebouwen.
Elektische vloerverwarming is minder geschikt in combinatie met eenparketvloer. Vloerverwarming op basis van warm water zorgt voor een betere warmteopname en afgifte.
Prijzen vloerverwarming
De kosten van vloerverwarming zijn natuurlijk afhankelijk van de leverancier, de wijze van verwarmen (hoofd- of bijverwarming) en of je het zelf aan kunt leggen of moet laten doen. Wanneer je er voor kiest om vloerverwarming als bijverwarming (dus in combinatie met radiatoren of convectoren) te gebruiken, zijn je materiaalkosten ongeveer € 1500 voor een oppervlakte van 60 m².

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media