Huur na woningverbetering

Woning huren

Na verhelpen van achterstallig onderhoud mag alleen de laatste (gemiste) huurverhoging worden ingehaald. Is de huur verlaagd wegens onderhoudsgebreken, dan kan de huur weer terug naar het oude niveau. De klachten moeten dan natuurlijk wel goed verholpen zijn.
Een extra huurverhoging kan alléén als er sprake is van geriefsverbeteringen. Zoals bijvoorbeeld dubbel glas, centrale verwarming of een douche. Het aanbrengen hiervan kan niet zonder jouw toestemming. Leg de afspraken vast in een onderhoudscontract dat door verhuurder en huurder wordt ondertekend.
De huurcommissie kan een uitspraak doen over de redelijkheid van de verhoging (procedure huurprijs na woningverbetering). Veel mensen zijn onbekend met deze procedure. De huurcommissie berekent puur de kosten voor verbetering. Bij dubbel glas bijvoorbeeld betaal je een verhoging voor de extra luxe (het dubbel glas), maar niet voor de vervanging van de kozijnen, want dat is normaal onderhoud waarvoor je jarenlang huur hebt betaald.
Zo mag het aanbrengen van dubbel glas in principe niet meer dan circa € 10,- huurverhoging per maand opleveren. Het aanbrengen van een cv-installatie waar nog geen cv was, levert een verhoging op van circa € 40,- per maand (afhankelijk van de investering). Ook woningcorporaties vragen vaak te veel verhoging voor verbeteringen.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media