Op zoek naar een huurwoning

Woning huren

De toewijzing van lege woningen verschilt vaak per verhuurder. Bij grote verhuurders zijn hier meestal vaste regels voor hoe je lid kunt worden en hoe de woning aan leden worden toegewezen. Kleinere verhuurders wijzen soms woningen toe via een wachtlijst maar vaak ook worden woningen via via aan bekenden toegewezen.
Grote verhuurders (zoals woningcorporaties, grote makelaars en institutionele beleggers) werken vaak met lidmaatschap. Door jezelf in te schrijven krijgt je het recht om op lege woningen te reageren of kom je op een wachtlijst en krijg je een woning aangeboden als je aan de beurt bent. De woningen worden dan meestal op volgorde toegewezen aan diegenen die het langste lid zijn
Kleinere verhuurders met één pand of enkele panden wijzen woningen vaak toe zonder een vast systeem. Een lege woning wordt dan vaak via een informeel circuit verhuurd. Hetzij aan een bekende van de verhuurder of een bekende van de vertrekkende verhuurder. Het is daarom belangrijk om aan zoveel mogelijk vrienden, familie, collega’s en kennissen te laten weten dat je op zoek bent naar een woonruimte.
Om te weten welke verhuurders in je eigen gemeente (of de gemeente waar je wilt gaan wonen) actief zijn, kun je het beste bij je gemeente informeren.

Laat zoveel mogelijk mensen weten dat je op zoekt bent naar een woonruimte.
Schrijf jezelf zo vroeg mogelijk in bij woningcorperaties, hoe hoger je op de wachtlijst staat hoe sneller je aan de beurt bent.
Gebruik het internet of kranten om te zoeken naar kleinere verhuurders.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media