Bedenktijd bij het kopen van een huis

Woning kopen

Bij de koop van een woning of appartement heb je 3 dagen bedenktijd. Deze gaat in op de eerstvolgende dag na ontvangst van het koopcontract dat de verkoper en jij hebben ondertekend. Binnen deze bedenktijd kun je van de aankoop van het huis afzien zonder opgave van redenen en zonder een vergoeding te betalen aan de verkoper.
Redenen bedenktijd bij huis kopen
De bedenktijd moet voorkomen dat je onder tijdsdruk overhaastebeslissingen neemt met grote financiƫle gevolgen. Ook heb je hierdoortijd om deskundigen te raadplegen.
Bedenktijd langer dan 3 dagen
De bedenktijd kan soms langer zijn dan 3 kalenderdagen. Tenminste 2 van de 3 dagen mogen geen zaterdag, zondag of algemeen erkendefeestdag zijn. Als de bedenktijd eindigt op zo’n dag, wordt dezeverlengd tot de eerstvolgende werkdag.
Afspreken met verkoper voor langere bedenktijd
Je kunt met de verkoper een langere bedenktijd afspreken, als jehet hiermee allebei eens bent. Een kortere periode dan de wettelijketermijn van 3 dagen is niet toegestaan.
Koopcontract verplicht
De koop van een woning of appartement moet schriftelijk zijnvastgelegd voordat deze rechtsgeldig is. Een mondelinge overeenkomstgeldt niet. Het is belangrijk dat de afspraken tussen jou en de verkoperzo volledig mogelijk in het koopcontract worden opgeschreven. Je kun jezelf bij het opstellen van het koopcontract laten bijstaan door eendeskundige, zoals een makelaar of een notaris.
Koop van een vakantiewoning
De eisen van het schriftelijke koopcontract en de bedenktijd van 3 dagen gelden ook voor de koop van een vakantiewoning.
Eisen bedenktijd en schriftelijk koopcontract niet altijd van toepassing
De eisen gelden niet voor de koop van bijvoorbeeld onbebouwdegrond, woonboten en woonwagens. De eisen gelden ook niet voor huurkoopen koop op een openbare veiling waarbij een notaris aanwezig is.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media