Je woning verhuren

Woning verhuren

Verhuren is lucratief. In Amsterdam kost een sociale huurwoning zo’n 350 euro. Die kun je met gemak voor 1000 euro verhuren. Daarnaast blijven sommige huiseigenaren hypotheekrente aftrekken. Met de huuropbrengst erbij tikt dat lekker aan. Maar let op: huizenbezitters moeten er toestemming voor vragen aan de bank.
Het verhuren van een koophuis of huurhuis is niet altijd toegestaan. In de meeste hypotheekaktes staat dat toestemming moet worden gevraagd aan de bank. Die wordt zelden gegeven. Een huurder bouwt namelijk huurrechten op en kan recht krijgen op de woning. De bank, die feitelijk eigenaar is van het huis, kan bij het niet of te laat aflossen van de hypotheekrente een huurder niet uitzetten.
Ook het onderverhuren van een huurhuis is vaak niet toegestaan. Logisch,want woningcorporaties zien dat extra geld natuurlijk liever in hun eigen zak verdwijnen. Maar belangrijker nog is dat de sociale huurwoningen niet bedoeld zijn voor commerciële exploitatie.
Wel of geen toestemming, verhuurders kunnen in ieder geval een paar dingendoen om de risico’s af te dekken. Om hoge rekeningen te voorkomen, laat jebijvoorbeeld gas, water en licht betalen door de huurder. Je kunt ook eeninboedelstaat opstellen en een waarborgsom opnemen in het contract. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat mensen hun huis volledig uitgewoond aantreffen. Of erger, dat de vriendelijke huurder in je afwezigheid een hennepkwekerij begint. Met torenhoge energierekeningen tot gevolg
Het belangrijkst is het persoonlijk kennismaken met de toekomstige huurder, leer elkaar kennen, dat werkt het beste.

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media