Waarde woning bepalen

Woning verkopen

Wanneer u een woning gaat kopen of verkopen dan kan het handig zijn om de waarde van de woning te bepalen. Aan de hand hiervan kun je bepalen hoeveel je uiterlijk wilt betalen voor een woning of minimaal wilt ontvangen.Op verschillende manieren kun je de waarde van je woning berekenen. Het huis laten taxeren door een makelaarJe woning laten taxeren door een makelaar levert het meest reeële beeld van de waarde van je woning op. De makelaar houdt bij de bepaling van de waarde van de woning rekening met onderstaande punten:

Staat van onderhoud van de woning;
Inhoud en oppervlakte;
Constructie en kwaliteit van de bouwmaterialen;
Ligging, omgeving en voorzieningen;
Eventuele energiebesparende maatregelen;
Mate van isolatie;
Type huis.

Daarnaast zul je zoveel mogelijk gegevens van de woning dienen te verzamelen, zoals kadastrale gegevens en bouwtekeningen.De kosten van een taxatierapport verschillen. Een aantal makelaars werken met een percentage van de getaxeerde waarde. Dit percentage is 0,185 procent. Wanneer een woning bijvoorbeeld op €200.000 wordt geschat, kost het taxatierapport €370,00.Andere makelaars werken met een vast tarief. De kosten bestaan uit:

Tarief taxateur (+/- €150)
Kadastrate kosten (€10 – €25)
Administratiekosten ( €10 – €25)
Voorschotten (maximaal €25)
BTW (21% van het totaal bedrag)
Eventueel NWWI-kosten (maximaal €60)

De kosten van een taxatierapport zijn fiscaal aftrekbaar. Je mag ze van je belastbaar inkomen aftrekken in box 1.
Zelf waarde van de woning berekenenJe kunt ook zelf de waarde van je woning berekenen. Let op! Dit geeft een vrij goed beeld van de waarde van de woning, maar is niet nauwkeurig! Het geeft wel een goede inschatting!Je doet dit bijvoorbeeld via de basistoetsting van de hypotheker.
Bron: (Geld.nl, Hypotheker.nl)
 

Opmerkingen of vragen?

Heb je een vraag maar kun je het antwoord niet vinden op de website?

Stuur dan een bericht naar helpdesk@woningtotaal.nl en wij zoeken het voor je uit!

Volg ons op Social Media